Osallistu kilpailuun
16.5.2012
Neulominen tekee hyvää aivoille

Oopperalaulaja Petri Bäckströmille neulominen on mieluinen harrastus, joka auttaa keskittymään ja rentoutumaan. Miehen puikoista syntyy muun muassa paitoja, kaulahuiveja, sukkia, vauvanpeittoja ja pipoja. Tällä hetkellä työn alla on punainen Jacques Cousteau -pipo.

– Neulon ennen ja jälkeen näytöksen. Päivällä neulominen on parempi vaihtoehto säästää ääntään kuin pelkkä television tuijotus. Neuloessa saan aikaan näkyvää tulosta.

– Illalla näytöksen jälkeen neulominen on erittäin hyvä keino rentoutua ennen nukkumaan menoa. Neulon yleensä 1–1,5 tuntia ja huomaan, että neuloessa pulssi tasaantuu ja hartiat laskeutuvat alemmas. Moni kollega menee kuppilaan juomaan oluen tai useamman, mutta pitemmän päälle neulominen on paljon terveellisempi vaihtoehto rentoutua, sanoo Bäckström.

Bäckström tietää, että myös monet näyttelijät käyttävät neulomista rentoutumiskeinona esityksen jälkeen.

– Minusta on hienoa, kun neuletyö on valmis ja sen voi pukea päälleen tai antaa lahjaksi ystävälle. Suosikkineuleeni on klassinen palmikkoneule, jossa on huivikaulus. Pidän siitä tosi paljon ja aikomukseni on neuloa toinen samanlainen neulepusero, kertoo Bäckström.

Aivotutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että käsitöillä on paljon positiivisia vaikutuksia aivotoimintaan, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija ja Helsingin yliopiston professori Minna Huotilainen.

– Käsitöissä käytettävät materiaalit ovat aivojen tuntojärjestelmän kannalta voimakkaasti stimuloivia, koska niissä on erilaisia tuntokokemuksia kuin esimerkiksi näppäimistön käytössä. Myös töiden kolmiuloitteisuus stimuloi aivoja voimakkaasti.

Aivot tarvitsevat palautumiseensa mielekästä, monenlaista tekemistä ja aivomme toimivat parhaiten vaihtelevissa olosuhteissa.

– Käsillä tekeminen, silloin kun se on yksinkertaista ja automatisoitunutta niin, ettei käsityötä oikeastaan tarvitse koko ajan edes katsoa, voi sopia oppimisen tehostajaksi joillekin henkilöille. Tämä saattaa johtua aivojen kielellisen järjestelmän ja käsien, erityisesti oikean käden, alueen läheisestä sijainnista toisiinsa nähden aivoissa.

– Moni on huomannutkin, että esimerkiksi radion tiedeohjelmia tai syvällisiä keskusteluohjelmia on mukava kuunnella käsityötä tehden, kertoo Huotilainen.

Neulomisen terveysvaikutuksia tutkinut opetusneuvos Eija Vähälä kertoo, että käsin neulominen tekee hyvää aivoille. Neulominen ruokkii muun muassa kolmiulotteista ajattelua, luovaa ongelmanratkaisua ja parantaa aivopuoliskojen yhteistyötä. Taustalla on se, että kahdella kädellä tekeminen aktivoi molempia aivopuoliskoja.

– Neulomisella on samanlaisia vaikutuksia aivoihin kuin esimerkiksi pianonsoitolla. Lisäksi mukana on esteettinen nautinto, kun pehmeät langat hyväilevät sormia ja luomisen ihanuus, kun voi sommitella värejä, sanoo Eija Vähälä.
Neulomisesta on apua myös tupakkalakossa ja painonhallinnassa. Vähälä itse pääsi irti tupakasta neulonnan avulla jo yli 10 vuotta sitten.


Teksti: Kirsi Hiekkala

Tämä sivu on päivitetty 16.05.2012
NOVITA  |  Kiviaidankatu 2 A - 00210 Helsinki  |  Palaute  |  puh. 09 613 176  |  Tarkemmat yhteystiedot