Osallistu kilpailuun
14.6.2012
Kaija Papu ja virkattu poliisiauto

Novitan nettisivuilla on seurattu blogia, jossa Kaija Papu on työstänyt langasta millilleen oikean kokoista ja näköistä poliisiautoa. Auton runko on tehty puusta sekä vaahtomuovista ja päällinen Novitan langoista virkkaamalla, neulomalla ja kirjomalla. Nyt tämä valtava taideteos, joka sai nimekseen PI541, on nähtävillä Kiasmassa 15.6. avautuvassa Camouflage-näyttelyssä. Näyttely on osa World Design Capital Helsinki 2012 -hanketta ja siihen on valittu kymmenen kansainvälistä taiteilijaa, joiden teokset ovat muotoilun ja taiteen rajamailta.

Kuvataiteilija Kaija Papu on monipuolinen taiteilija: hän on tehnyt sarjakuvia, piirroksia, valokuvausta, installaatioita ja videoita. Provosoiva ja normeja rikkova Papu innostui langasta materiaalina vuonna 2008 opettaessaan kollegaansa neulomaan. He innostuivat yhdessä tekemään luvallisia neulegraffiteja eli neulottuja installaatioita.
– Oli vapauttavaa tehdä vaihteeksi visuaalisista lähtökohdista hyvännäköistä taidetta uudella tekniikalla, Kaija Papu kertoo.

Idean virkatusta poliisiautosta Papu sai jo samoihin aikoihin, mutta toteutus alkoi vasta vuoden 2009 lopulla kun rahoitus oli järjestynyt. Svenska Kulturfondenin, Taiteen keskustoimikunnan ja Majaoja-säätiön myöntämien apurahojen ja useiden sponsoreiden avulla kookas ja aikaavievä projekti oli mahdollista toteuttaa.

Mutta mikä on virkatun poliisiauton viesti?
– Autoa ja poliisia pidetään usein maskuliinisina asioina, sen sijaan tekstiilikäsityötä feminiinisenä. Halusin tuoda elementit törmäyskurssille ja katsoa, mitä tapahtuu. Pohdin myös vallan visuaalisuutta: kun autoon valitsee väreiksi valkoisen ja tummansinisen ja kirjoittaa kylkeen sanan poliisi, edustaa se heti jotakin tiettyä instituutiota. Käsitämme vallan pitkälti visuaalisten merkkien kautta, taiteilija pohtii.

Kokonaisen auton tekeminen millin tarkasti alkuperäisen näköiseksi ja kokoiseksi kuulostaa suuruudenhullulta projektilta, mutta Papua koko ei ole koskaan pelottanut.
– Pidän suurista asioista, ne ovat näyttävämpiä. Kyse on vain siitä, että aikatauluttaa työn deadlinen mukaan, Papu toteaa.
Yli kolmivuotisen virkkausprojektin loppua kohden virkkauspäivät pitenivät ja muut työt karsiutuivat pois.
– Tein vähintään seitsemän tunnin työpäiviä ja iltaisin sekä viikonloppuisin virkkasin vähän rennommalla otteella. Lisäksi minulla oli apuna työharjoittelijoita, Papu kertoo.
Taiteilija ei kuitenkaan ole katunut työlästä projektia missään vaiheessa:
– Vähättelin tämän teoksen työmäärää, joten hieman kaduttaa, että en ollut viime kesänä tarpeeksi ahkera ja otin tämän työn ohella muita projekteja. Aikataulu tämän työn kanssa meni lopussa turhan tiukaksi.
Monet PI541:n yksityiskohdat vaativat useita kokeiluja, jotta lopputuloksesta tuli aidon näköinen. Esimerkiksi nastarenkaiden toteuttaminen langasta oli yksi monista haasteista.
– Aluksi meinasin tehdä ne Tennesseestä, mutta pitemmän mietinnän jälkeen valitsin Paolan, koska siinä oleva glitteri antaa paremman illuusion metallista. Näyttely siirtyi kuitenkin talvelta kesälle, joten lopulta auto sai alleen kesärenkaat, Papu kertoo.

Välillä yksitoikkoinen koukun heiluttaminen saattoi tympäistä.
– Onneksi samalla voi katsoa tv-sarjoja tai kuunnella musiikkia ja äänikirjoja. Myös oman työprosessin raportoiminen Novitan sivuilla olevaan blogiin ja blogin lukijoiden palaute kannusti eteenpäin.

Kaija Papun tuntemukset teoksen valmistuttua ovat ristiriitaiset:
– On todella hienoa että sain sen vihdoin valmiiksi, mutta eihän tästä elämä mihinkään muuttunut. Uusia töitä on jonossa odottamassa!
Papu osallistuu tänä kesänä myös Pirkanmaan 5. Triennaaliin. Papu on toteuttanut yhdessä Skate and rebuild -ryhmän kanssa skeittirampin Tampereen keskustaan.
– Haluan reagoida yhteiskunnan epäkohtiin toteuttamalla interventioita kaupunkitilaan. Minua kiinnostaa aktivismi taiteessa, Papu sanoo.
Ensi vuonna Papu on lähdössä puolentoista vuoden purjehdukselle Atlantille, jossa hän aikoo kuvata dokumenttielokuvan isänsä ja hänen suhteesta.

Virkattuja installaatioita taiteilijalta ei kannata lähitulevaisuudessa odottaa:
– Olen luvannut virkata kaverin lapselle minipoliisiauton, mutta sen jälkeen virkkaus varmaan jää hetkeksi aikaa!

PI541-teosta sponsoroivat Novitan lisäksi Geopalvelu Oy, Kannonpuu Oy, Nokian Renkaat Oyj ja Recticel Oy.

Virkatun poliisiauton valmistusprosessista kertova blogi löytyy Novitan sivuilta.

Camouflage-näyttely Kiasmassa 15.6.-7.10.2012
Pirkanmaan 5. Triennaali Tampereella 16.6.-12.8.2012

Tämä sivu on päivitetty 14.06.2012
NOVITA  |  Kiviaidankatu 2 A - 00210 Helsinki  |  Palaute  |  puh. 09 613 176  |  Tarkemmat yhteystiedot