Lehti: Syksy 2008

Kaksisuuntaisesti koukuttu poncho
Koko S/M L/XL
Valmiin neuleen mitat
Kaitaleiden koko (cm) 35x65 45x75
Langanmenekki (g)
Novita Isoveli punakirjava (847) 300 400
Rose Mohair pinkki (554) 50 50
Rose Mohair violetti (734) 50 50
Koukkuamiskoukku (kaksipäinen) Novita nro 6 sekä virkkuukoukku Novita nro 6
Tiheys 15 s ja 10 krs= 10 cm

KAKSISUUNTAINEN KOUKKUAMINEN
Jokainen kerros virkataan kahdessa vaiheessa, meno- ja paluuvaiheessa. Nämä tehdään aina yhdellä langalla, jonka jälkeen työ käännetään ja lankaa vaihdetaan. Aloitus ja lopetuskerros poikkeavat muista kerroksista.
Virkkaa aloituslangalla aloitukseen tarvittava ketjusilmukkaketju.
Aloituskerros, poimi s:t koukulle: työnnä koukku toiseen kjs:aan koukusta laskien, ota lanka koukulle, *työnnä koukku seuraavaan kjs:aan, ota lanka koukulle*, toista *-* krs loppuun. (ks. piirros 1)
1.krs, menovaihe: käännä työ ja työnnä työn silmukat koukun toiseen päähän eli koukun pää vaihtuu. Ota työhön toinen lanka. Ota lanka koukulle ja vedä yhden silmukan läpi, *ota lanka koukulle, vedä lanka 2 silmukan läpi*, toista *-* kerros loppuun. (ks. piirros 2)
1.krs, paluuvaihe: 1 kjs, työnnä koukku edellisen krs:n toisesta pystysilmukasta läpi, ota lanka koukulle ja vedä läpi. Ota lanka uudelleen koukulle ja vedä s:n läpi (= korotettu silmukka), *työnnä koukku seuraavasta pystysilmukasta läpi, ota lanka koukulle ja vedä läpi. Ota lanka uudelleen koukulle ja vedä s:n läpi (= korotettu silmukka)*, toista *-* krs loppuun. (ks. kuvasarja)
2.krs, menovaihe: käännä työ ja työnnä työn silmukat koukun toiseen päähän eli koukun pää vaihtuu. Ota työhön ensimmäinen lanka ja päättele krs:n silmukat seuraavasti: ota lanka koukulle, vedä lanka ensimmäisen koukulla olevan s:n läpi, *ota lanka koukulle, vedä lanka 2 silmukan läpi*, toista *-* kerros loppuun kuten 1.krs:n menovaiheessa.
2.krs, paluuvaihe: virkkaa kuten krs 1.krs:n paluuvaihe
Toista krs:ia 1-2.
Päättelykerroksen menovaihe: käännä työ ja työnnä työn silmukat koukun toiseen päähän eli koukun pää vaihtuu. Päättele krs:n silmukat seuraavasti: ota lanka koukulle, vedä lanka ensimmäisen koukulla olevan s:n läpi, *ota lanka koukulle, vedä lanka 2 silmukan läpi*, toista *-* kerros loppuun kuten 1.krs:n menovaiheessa.
Päättelykerroksen paluuvaihe: työnnä koukku edellisen krs:n toisesta pystysilmukasta läpi, ota lanka koukulle ja vedä pystysilmukan sekä koukulla olevan s:n läpi (= piilosilmukka, ps), työnnä koukku seuraavan pystysilmukasta läpi, ota lanka koukulle ja vedä pystysilmukan sekä koukulla olevan s:n läpi (= piilosilmukka, ps)*, toista *-* kerros loppuun ja katkaise lanka.


PONCHO
Virkkaa ensin toinen kappale.
Virkkaa Isoveli- langalla aloitusketjuksi 52(68) kjs. Virkkaa aloituskerros eli aloita silmukoiden kerääminen toisesta silmukasta koukusta laskien. *Työnnä koukku silmukan, ota lanka koukulle ja vedä läpi*, toista *-* vielä 50(66) kertaa. Tarkista että kerroksen lopussa koukulla on 52(68) silmukkaa. Käännä työ ja vedä s:t koukun toiseen päähän, missä ei ole Isoveli- lankaa.
1.krs:n menovaihe: ota työhön pinkki Rose Mohair- lanka ja tee siihen aloitussilmukka. Vedä se ensimmäisestä Isoveli lanka-silmukan läpi. *Ota lanka koukulle ja vedä se sekä Rose Mohair- että Isoveli -silmukasta läpi* toista *- * krs loppuun. Älä käännä työtä vaan jatka Rose Mohair -langalla
1.krs:n paluuvaihe seuraavasti: virkkaa krs:n alkuun 1 kjs, työnnä koukku edellisen krs:n Isoveli -langan toisesta pystysilmukasta läpi, ota lanka koukulle ja vedä läpi. Ota lanka uudelleen koukulle ja vedä läpi (= korotettu silmukka), *työnnä koukku seuraavasta Isoveli –langan pystysilmukasta läpi, ota lanka koukulle ja vedä läpi. Ota lanka uudelleen koukulle ja vedä s:n läpi (= korotettu silmukka)*, toista *-* krs loppuun. Tarkista jälleen, että koukulla on oikea määrä silmukoita. Menovaihe: käännä työ ja työnnä s:t koukun toiseen päähän. Seuraava kerros tehdään Isoveli langalla. Ota Isoveli -lanka koukulle ja vedä Rose Mohair s:n läpi, *ota lanka uudestaan koukulle ja vedä Isoveli s:n ja Rose Mohair s:n läpi*, toista *-* krs loppuun. Paluu vaihe: 1 kjs, *työnnä koukku Rose Mohair -langan toisesta pystysilmukasta läpi, ota lanka koukulle ja vedä läpi. Ota lanka uudelleen koukulle ja vedä läpi (= korotettu silmukka), *työnnä koukku seuraavasta Rose Mohair –langan pystysilmukasta läpi, ota lanka koukulle ja vedä läpi. Ota lanka uudelleen koukulle ja vedä s:n läpi (= korotettu silmukka)*, toista *-* krs loppuun. Menovaihe: käännä työ ja työnnä s:t koukun toiseen päähän. Ota työhön violetti Rose Mohair -lanka ja tee meno- ja paluuvaiheet samoin kuin pinkillä Rose Mohair -langalla. Kun tämä krs on valmis, työn toisessa reunassa on Isoveli -lanka ja toisessa ovat molemmat Rose Mohair -langat. Jatka virkkaamalla aina joka toinen krs Isoveli -langalla ja joka toinen kerros Rose Mohair -langalla (vuorotellen pinkillä ja violetilla) kunnes kappaleen korkeus on 65(75) cm ja olet viimeksi virkannut Rose Mohair -langalla kerroksen. Tee vielä Isoveli -langalla päättelykerros.
Virkkaa toinen kappale samoin ja päättele langat.

Viimeistely
Aseta kappaleet alustalle mittoihinsa ja sumuta työn nurjalta puolelta ja anna kuivua. Ompele kappaleet yhteen lyhyt sivu pitkälle sivulle ja samoin toiselle puolelle (ks. kaavapiirros). Virkkaa helmaan Isoveli –langalla ensin kerros kiinteitä silmukoita ja sitten kerros rapuvirkkausta. Tarkkaile ks:ta virkatessa ettei työn reuna ala kiristää tai löysty liikaa. Tee samanlainen reunus myös pääntielle.

Kuvalliset ohjeet koukkuamiseen löydät täältä.

Suunnittelija
Saila Niemi

Ohjetiedustelut
Novita
040 178 2266
ma ja ke 10-14

Lankatiedustelut
Novita
(05) 7443335
ma-pe 9-16 tai
Novita LankaDeli
(040) 178 2282
ma-pe 10-18

Tutustu ohjeessa käytettyyn lankaan